'Hay que veeer', el rincón donde se guardan pequeñas experiencias compartidas para que el tiempo no las borre de la memoria.


Per que cal no oblidar els petits-grans moments en què escapem de la rutina i aquells amb qui els compartim.


diumenge, 9 de setembre del 2018

Va de gorgs

Data de la sortida 9 de setembre 2018


Avui visitem La Garrotxa, la comarca mes volcànica de Catalunya. Però no busquem volcans, si no gorgs. Llocs refrescants per passar la calors dels darrers dies d’estiu.
Capes que han deixat les colades de lava
Les Planes d’Hostoles, petit poble situat en la vall de Cogols i d’Hostoles, envoltat pels cingles del Far, de la Salut i la serralada de les Medes, a la dreta del riu Brugent. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa.


Les Planes d'Hostoles


Aquí es reparteixen tot un seguit de gorgs als que intentarem arribar. I començarem pel gorg del Molí dels Murris.
Des de l’oficina de turisme, seguim la via verda, en direcció a Sant Feliu i enllacem amb la carretera asfaltada. Al nostre voltant immensos camps de blat de moro.


Blat de moro
Entre boscos, les aigües de la riera de Cogols participen de la petrificació de les plantes i conformen “traventinos” (pedra porosa calcària).


La riera
Un petit salt
Una passejada que no arriba als 2 kilòmetres i gaudim de la vista del salt del Molí dels Murris


Entre els arbres es deixa veure el gorg

La passarel·la ens deixa veure el gorg
El Molí de Murris
Aigua ... vida
Les pedres calcàries
També mirant l'aigua es pot veure el cel

Iniciem la nostra segona ruta desfent un tros del camí i desviem cal el gorg de Can Poetí. Per un tram d’escales de fusta baixem fins el riu Brugent.
Can Poetí
Al gorg de Can Poetí
Temptadores aigües

De tornada creuem el riu pel pont de Can Poetí i seguim per la via verda que ens portarà fins el tercer gorg del dia, el de Santa Margarida
El pont de Can Poetí
La via verda

Pel camí, famílies i grups en bicicleta i a peu, resseguint la mateixa ruta.
Saltant per sobre les pedres

Fins que veiem la gorga. Impressionant salt d’aigua. La seva peculiaritat és que es pot caminar per darrera de la cortina d’aigua.
El gorg de Santa Margarida

Quan ens acostem l’aigua ens esquitxa  i humiteja els nostres cabells i la nostra pell. Sentim la seva frescor, veiem atrevits banyistes que tremolen dins de l’aigua.
L'aigua cau

Aquest magnífic entorn va ser escenari d’alguns capítols de la sèrie “Polseres vermelles”.

Tornem a trepitjar les mullades pedres per arribar al parc de “La parada del Junquer”. Un petit pont de fusta dóna accés a la zona de picnic.
La Parada de Junquer

Una mica de descans i entrepans pels afamats caminants. I, ja recuperats anem cap el darrer gorg, el de la Plana. Com els anteriors, no gaire lluny.

Resseguint la carretera a l’alçada del cementiri de Les Planes, cal creuar-la i endinsar-nos seguint els senyals.

Pel camí, com en els altres, es respira frescor, el sol lluita per arribar trencant la barrera de branques i fulles que conforma la vegetació.

Arribem al gorg, la seva amplada ens sorprèn. L’aigua cau incansable a la gran piscina natural que es forma als peus del salt.
El gorg de La Plana
No ens resistim a la foto en aquest escenari
L'estiu no ha esgott el seu cabal
Com estar en mig de la selva

Tornem al camí i al poble. Però la tarda encara es pot estirar i, ara sí, en cotxe ens volem acostar a Sant Feliu de Pallerols. Molt a prop de Les Planes, a la mateixa val d’Hostoles. Es un poble carismàtic i amb llegenda pròpia.

Sembla ser que una nit de lluna plena  un santfeliuenc va veure reflectida la lluna en les aigües del riu brugent. La seva bellesa el va captivar i la va voler pescar amb un cove, però no ho aconseguia. Algú ho va veure i li va preguntar si volia pescar la lluna. Des d’aleshores als de Sant Feliu de Pallerols els diuen “pescallunes”.

I per a què tothom conegui la llegenda, una escultura i una placa ho explica en el pont sobre el riu.

Passegem per alguns dels seus carrers. Estrets, cuidats... Un café ala plaça de l’església,  el riu que banya alguns carrers....
La lluna
El pescallunes
L'església de Sant Feliu
Des del carrer del Rec
Ubicació de l'antic molí de La Conqueta
El Burgent
El resum de 14 kilòmetres i 4 salts d'aigua que ens han refrescat el dia...







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada